-
Diabetes je epidemie!
Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci,… Číst dál -
Glykemický index potravin
Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím… Číst dál -
Diabetes je epidemie!
Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika… Číst dál -
Alternativní sladidla
Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují… Číst dál
- 1
- 2
- 3
- 4
Alternativní sladidla
Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují mnohem více tuků, mouky a jiných sacharidových náhražek kvůli tomu, aby nahradily cukr.
„Dietní“ oplatka má tedy podobné a někdy – vzhledem k vysokému obsahu tuku – dokonce i vyšší výživové hodnoty jako každá obyčejná oplatka. Máte-li tedy skutečně chuť na sladké, snězte raději něco, na co máte skutečně chuť – ovšem v omezeném množství.
Sladidla u diabetiků
Odborníci diabetikům doporučují konzumovat nízkoenergetické potraviny (se sníženým množstvím energie o více než 30 procent oproti srovnatelnému výrobku) odpovídající racionální výživě a započítané do dietního plánu. Nejčastěji se jedná o „light“ nápoje a mléčná kalorická sladidla přírodního původu (fruktóza, sorbit, glycirizin, steriozit) by se kvůli jejich relativně vysoké kalorické hodnotě neměla používat v dávce vyšší než 25 až 50 gramů za den. Oproti tomu výhodou nekalorických sladidel syntetického původu (aspartam, acesulfam K, sacharin a sucralóza) je skutečnost, že nezvyšují riziko zubního kazu ani hladinu glukózy v krvi. Umělá sladidla se vyrábějí v různých konzistencích (malé tabletky, jemný sypký prášek, hrubší granulky nebo v tekuté formě), podle způsobu jejich použití (ke slazení kávy, na pečení, vaření apod.. Je dobré různé druhy náhradních sladidel kombinovat.