-
Diabetes je epidemie!
Víte o tom? Pardubice – V Pardubicích proběhl IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika přijelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika týká. Na akci,… Číst dál -
Glykemický index potravin
Glykemický index potravin je číselný údaj, který vyjadřuje účinek příslušné potraviny na zvýšení hladiny glukózy v krvi ve srovnání s referenční potravinou tj. glukózou samotnou. Čím vyšší číslo GI, tím… Číst dál -
Diabetes je epidemie!
Víte o tom? Pardubice – 22.11.2012 byl v Pardubicích zahájen IX. sjezd diabetiků České republiky. Do hotelu Zlatá štika se sjelo přibližně devadesát lidí z celé republiky, kterých se tato problematika… Číst dál -
Alternativní sladidla
Dietních potravin s umělými sladidly nabízejí obchody nemalé množství. Lákají nás na nízký obsah jednoduchých cukrů, avšak nelze je konzumovat bez rozmyslu. V porovnání s ostatními potravinami totiž často obsahují… Číst dál
- 1
- 2
- 3
- 4
Dieta u diabetu
-
Diabetické dítě ve škole či školce +
Diabetické dítě touží po tom,… Číst dál -
Jak vzniká obezita +
Obezita vzniká porušením energetické rovnováhy.… Číst dál -
Cukrovka pod kontrolu +
Pro léčbu diabetu je zásadní… Číst dál -
Dětský diabetes +
U dětí je obvykle diagnostikován… Číst dál -
Dítě s cukrovkou +
Diabetes přichází do života dítěte… Číst dál -
Diabetes a řízení motorových vozidel +
Od 15. dubna 2011 platí… Číst dál
- 1
- 2
Aktuálně
Všechny dietní režimy jsou výsledkem aktuálního stavu vědeckého poznání. A jak se v průběhu let toto poznání měnilo, měnily se i názory správnou výživou (a lze předpokládat, že tomu tak bude i v dalších letech).
V zásadě lze říci, že diabetická dieta dnes kopíruje tzv. racionální (rozumnou) stravu doporučovanou běžné populaci. Jejími zásadami jsou především:
- Přiměřené množství energie (udržující hmotnost v ideálních mezích)
- Energie rozdělená mezi základní živiny v určitém poměru: 50 až 60 procent sacharidů, 30 procent tuků, 10 až 20 procent bílkovin a dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Diabetes je onemocnění spojené se sacharidy, proto je na ně v dietě kladen zvláštní důraz. Naproti tomu tuky ani bílkoviny ve stravě neovlivní hladinu výsledné glykémie a není tedy na ně nutné brát zřetel (hlídat jejich příjem musíte jen kvůli případným obavám z nadváhy – diabetická dieta má zohledňovat celkové množství energie/den dle předpokládaných potřeb daného člověka).
Sacharidy byste měli přijímat v šesti denních jídlech: třech hlavních, dvou přesnídávkách a v takzvané druhé večeři před spaním (úkolem přesnídávek a druhé večeře je minimalizovat riziko hypoglykémie),
Sacharidy obsahují obilí a kukuřice a všechny výrobky z nich, brambory a výrobky z nich, ovoce, mléko a mléčné výrobky, potraviny slazené cukry a luštěniny (v ostatních druzích zeleniny jsou jen v zanedbatelném množství). Dejte si také pozor například na salámy a uzeniny – mnohé z nich obsahují opravdu velké množství mouky, a tedy i sacharidů.